Fransız iklim grupları, polislerin aktivistlerin evlerine baskın düzenlemesinin ardından protesto çağrısı yaptı

392

Doğrudan eylem çevre grupları ve diğerleri, polisin aktivistlere saldırmasının ardından Çarşamba akşamı Fransa genelinde protestolar düzenledi. Jandarma ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (SDAT) ekipleri Pazartesi günü yurdun çeşitli bölgelerindeki evlere baskın düzenleyerek yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı. Aralık 2022’de Lafarge şirketinin bir çimento fabrikasında düzenlenen “itaatsizlik eylemi” ile bağlantılı olduğu iddia edilen “organize imha” ve “suç örgütü” suçlamalarıyla karşı karşıyalar.

Fransa’nın güneyindeki Bouc-Bel-Air’deki fabrikayı 200 kişinin işgal ettiği Uprisings of the Earth (SDLT) örgütünün açıklamasına göre, “Kararlı ve neşeli bir ortamda, çevreyi kirleten çimento üreticisinin fabrikasının altyapısına her türlü saldırı düzenlendi. Buna, “yakma fırını ve elektrikli cihazların sabotajı, kopmuş kablolar, yırtık çimento torbaları, hasarlı araçlar ve inşaat makineleri, hasarlı ofis pencereleri, etiketlerle yeniden boyanmış duvarlar” dahildir.

Lafarge-Holcim, ülkedeki en büyük CO2 üreticilerinden biridir. SDLT, “Burada Bouc-Bel-Air’de hedef alınan, uzun süredir endüstriyel atıklar ve lastiklerle beslenen fırınlar, bugün yeşil aklamanın simgesi. Hava kirliliği önemli düzeydedir ve tüm basın ve yerel halk tarafından defalarca kınanmıştır. Ancak bacalar hala zehirlerini tükürüyor.”

Devlet şimdi eylemin intikamını alma peşinde. Ancak, sendika liderleri defalarca milyonları sokaklara döken emekli maaşları için daha fazla seferberlik çağrısı yaptıkça, sindirmeyi de artırıyor. Sendikalara göre Çarşamba günü 900.000 kişi başka bir seferberlik gününe katıldı.

Direnç ölçeği hala çok yüksek. Ancak en büyük sendika federasyonu CFDT’nin lideri Laurent Berger, bunun “emekli maaşları sorunuyla ilgili bu formattaki son gösteri” olduğunu söyledi.

Bir SDAT sözcüsü, Socialist Worker’a şunları söyledi: “Tel kesicilerin, balyozların ve ayarlanabilir anahtarların meşru kullanımını terörizmle bir tutmak kabul edilemez. Beton santralleri, biyoçeşitliliği yok etmek için kullanılan silahlardır. Onlar iklimin saatli bombalarıdır. Bu nedenle onları silahsızlandırmak her zamankinden daha meşru ve gerekli.”

SDLT, Pazar günü Nantes şehri yakınlarındaki başka bir Lafarge fabrikasında toplu eylem çağrısı yaptı. Devlet de seferber olacak. Mart ayında polisler, Batı Fransa’daki Sainte-Soline’deki bir başka SDLT protestosu sırasında iki protestocuyu ağır şekilde yaraladı ve onları “yaşamla ölüm arasında asılı” bıraktı.

30.000 protestocunun karşısına çıkan polisler, iki saatten kısa bir süre içinde yaklaşık 4.000 el bombası ateşledi – her iki saniyede bir. Devlet 3.200 polisi seferber etti ve tartışmalı bir şantiyeyi çevrelemek için helikopterler, atlı kuvvetler, tazyikli su ve kamyonlar gönderdi.

Devlet daha sonra SDLT’yi yasaklamakla tehdit etti. Ancak bir dayanışma dalgası karşısında şimdilik geri adım attı. Çevre adaleti için verilen mücadele, işçi sınıfının yaşam standartları ve emeklilik isyanı sırasında ortaya çıkan demokrasi ve polis baskısı için verilen mücadelelerle bağlantılıdır. Bütün bu mücadelelerin birlikte verilmesi gerekiyor.