Filistin için mücadele neden iklim hareketi için de mücadeledir?

868
Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) protestocusu Çarşamba günü İngiltere Parlamentosu önünde (Fotoğraf: Twitter/ XR)

İklim hareketinde Filistin’e destek çağrısı yapılıp yapılmaması konusunda bir tartışma yaşanıyor. Alman Fridays For Future ( Gelecek için Cumalar) grubu, bir protesto sırasında ateşkes çağrısında bulunan ve sonrasında “İşgal altındaki topraklarda iklim adaleti olmaz” sloganı atan aktivist Greta Thunberg’i eleştirdi.
Almanya’daki kampanya grubu şunları yazdı: “Greta Thunberg şu andaki konumlanışıyla pek çok insana zarar veriyor. Bizim için önemli olan, onun Fridays for Future Almanya’yı temsil etmiyor olmasıdır. Biz kendimizi temsil ediyoruz.”
Bununla birlikte diğer iklim grupları Filistin için haklı olarak ayağa kalkılması gerektiğini düşünüyor. İngiltere’de Extinction Rebellion aktivistleri geçtiğimiz günlerde Avam Kamarası’nda ateşkes talebiyle bir protesto gösterisi düzenledi. Milletvekilleri tartışırken galeride ayağa kalktılar ve “Ateşkes şimdi” yazılı pankartlar açtılar.
Protestocu Yaz Ashmawi, İngiltere’nin “tarihsel olarak Filistinlilerin insan haklarının yoksayılmasında etkili olduğunu” söyledi. Protestocular “İngiltere, hızlanan iklim ve doğa felaketinin kökeninde yatan eşitsizlik, şiddet ve sömürü sisteminin bir parçasıdır…Dünyanın dört bir yanındaki şiddet ve baskı sistemleri sona ermeden ve tüm yerli halklar özgürleşmeden adil ve yaşanabilir bir geleceği güvence altına almaya başlayamayız.”dediler.
Bir diğer protestocu Miranda ise “Ateşkes olmadan geçen her gün daha fazla masum insanın ölümüne tanıklık ediyoruz. Hükümetimiz, silah ve diplomatik koruma sağlayarak bu zulümlerin suç ortağıdır. Buna bir son verilmelidir. Ateşkes talep etmek ve adil bir barışı kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız.” dedi.
Just Stop Oil (JSO) aktivistleri Filistin için düzenlenen eylemlere de katıldılar. JSO sözcülerinden Vital Bertie, Socialist Worker’a yaptığı açıklamada, grubunun ezilenlerle dayanışma içinde olmasının hayati önem taşıdığını söyledi. “Hükümetimizin emisyon hedeflerini lime lime etmesi ve fosil yakıt lisanslarına devam etmesi bir ölüm fermanıdır. Bunlar sadece küresel güneydeki değil, Avrupa ve Britanya’daki insanlar için de soykırım politikalarıdır. Elbette Filistin’de soykırım yaşandığını da kabul etmeliyiz…İsrail’in Filistinlilere ve topraklarına yaptıkları, karbon kapitalizminin etkisinin en acımasız örneklerinden biridir. İsrail Filistinlilerin su kaynaklarını yoğun bir şekilde hedef alıyor ve savaşın etkileri toprağı çölleştiriyor.” dedi.
Filistinlilerin durumu iklim değişikliği nedeniyle şüphesiz daha da kötüleşecek. İklim hareketinde Filistinlilerin yanında yer alanlar, farklı konuları birbirine bağlıyorlar.

Devlet baskısına direnin

Just Stop Oil aktivistleri, Filistin için Britanya’nın dört bir yanında sokaklara dökülen yüz binlerce insanla dayanışma içinde. Polisler geçtiğimiz Çarşamba günü 66 JSO aktivistini Londra’nın batısında yavaş yürüdükleri için tutukladı.
Altı aktivist iki hafta boyunca cezaevinde tutuldu. Bertie, hem iklim hem de Filistin için sivil itaatsizliğin değişim için çok önemli olduğunu söylüyor: “Filistin hareketi tarafından üstlenilen oturma eylemlerini ve sivil itaatsizliği alkışlıyoruz ve üyelerimiz de bunların bir parçasıdır” diyor.
“İhtiyaç duyulan şey, hem iklim hem de diğer konular için taktiklerin çapraz döllenmesidir. Yakın zamanda JSO, mültecilerin Biddy Stockholm hapishane mavnasına alınmasını engellemeye çalıştı. “İklim ve göçmen adaleti arasında bağlantı kurmak bizim için önemlidir.
“Bu taktiklerimizde bir değişiklik değil, sadece taktiklerimizin derinleştirilmesiydi.” Bertie sözlerine şöyle devam etti: “Sivil itaatsizlik ve protestonun gerçek bir etkisi vardır ve sıradan insanlara güven verir. “Bu yükselen öfke dalgasında ancak bir araya gelmek bizi daha güçlü kılabilir.”

Devrimci sosyalistler kapitalizmin tüm dehşetine karşı verilen mücadeleleri desteklemeyi savunur

Çevresel bozulmayı ayrı ya da bir şekilde siyaset dışı bir mesele olarak görmek, iklim felaketinin temel nedenini tanımlamakta başarısız olur. İster Filistin ister iklim için olsun, her mücadele, dünya çapında yıkıma neden olan kanla lekelenmiş, kâr odaklı sisteme karşı daha geniş bir mücadele zincirinin bir halkasıdır.

Petrol hem emperyalizm hem de iklim kaosu için bir yakıttır

İklim değişikliği, savaş, rekabet ve fosil yakıtlar kapitalist sistemin merkezinde yer almaktadır. Bunlar aynı baskı-kar ve rekabet tarafından yönlendirilmektedir. İsrail’in işgaline karşı hareket ile iklim mücadelesi arasında bağlantı kurmak çok önemlidir.
Her ikisinin de kökleri kapitalizme dayanmaktadır. Devletler hakimiyet ve kontrol için birbirleriyle savaşırlar. Eğer başarılı olurlarsa, savaşlar yoluyla kaynakları ele geçirme konusunda rakiplerini geride bırakmaya devam edebilirler. Sorumluların hala fosil yakıtlara bağlı olmalarının nedeni de budur.
Emperyalistler fosil yakıtları bırakırlarsa, korudukları çokuluslu şirketlerin karlarının ve hakimiyetlerinin riske gireceğini biliyorlar. Ortadoğu’da var olan petrol rezervleri, bölgeyi emperyalist rekabet için bir savaş alanı haline getiriyor.
Orta Doğu’daki emperyalizm, liderler aracılığıyla ülke içindeki insanları bölünmüş halde tutmak için ihtiyaç duydukları ırkçılığı besliyor. İngiltere ve ardından ABD, hakimiyetlerini sürdürmenin bir yolu olarak İsrail ile ortaklığa göbekten bağlılar.
Böylece İsrail, Ortadoğu’da Batı’nın isteklerini yerine getirmeyen ülkelere disiplin uygulayabiliyor. Özellikle ABD, bekçi köpeğine para ve silah akıtıyor.

Filistin’de yaşanan dehşet doğrudan rekabet ve kontrol sistemiyle bağlantılı

Petrol kaynaklarını kontrol etme dürtüsü, İngiltere ve ABD’nin İsrail’e kesintisiz destek vermesinin nedenidir. İsrail devleti emperyalist destekçileri olmadan var olamazdı. Fosil yakıt ekonomisinin merkezinde yer alan bu aynı devletlerdir.

İsrail ABD emperyalizminin sadık bekçi köpeği

Sisteme göbekten bağlı olan sadece Batı değil. Bu ay Cezayir ve Lübnan, Olağanüstü Arap İslam Zirvesi’nde İsrail’e petrol sevkiyatının kesilmesini önerdi. Ancak bu çağrı orada bulunanların çoğu tarafından reddedildi.
Bunun nedeni Arap ülkelerinin liderlerinin de kapitalist rekabet sisteminin bir parçası olmalarıdır. İnsan yaşamına yönelik iki büyük tehdit olan savaş ve iklim değişikliği ancak sıradan insanlar emperyalist yöneticileri devirip sistemi yıktığında durdurulabilecektir.

Çeviri: https://socialistworker.co.uk/background-check/why-the-fight-for-palestine-is-a-fight-for-the-climate-movement/